Kalp sağlığına iyi gelen antioksidan deposu 20 süper gıda
Vücudumuza saatte 300 litreye yakın kan pompalamakta olan kalbimiz,Tip 2 diyabet, obezite, hipertansiyon gibi çok sayıda kronik hastalıktan etkileniyor. Bu da çeşitli kalp sorunlarının oluşmasın neden oluyor. Kalp sağlığını korumak ve oluşabilecek problemlerin önüne geçmek, sağlıklı bir beslenme yöntemiyle mümkün oluyor. İşte kalp sağlığınızı koruyacak ve sizi daha zinde biri haline getirecek 20 harika besin…

1
AVAKADO İçerdiği antioksidanlar ve tekli doymamış yağlar sayesinde insan sağlığı üzerinde çok sayıda olumlu etkisi olduğu bilinen avakado, potasyum açısından da zengin bir besin kaynağıdır. Kolestrolün düşürülmesinde, kardiyovasküler sağlığın iyileştirilmesinde ve kalp hastalıklarına yakalanma riskinin en az seviyeye indirilmesinde oldukça etkilidir.

2
BADEM Lezzetli olmasının yanı sıra bilişsel hafıza ve kardiyovasküler sağlık açısından faydaları bilinen badem, kalp dostu besinler arasında yer alıyor. İnsanda kolestrol seviyesini düşürdüğü yapılan araştırmalarla desteklenen badem, LDL emilimini sınırlaması nedeniyle kalp hastalığı riskini de en aza indiriyor.

3
BROKOLİ İnsan vücuduna sağlamış olduğu pek çok faydanın yanı sıra oldukça lezzetli besinlerden biri olan brokoli, içerdiği mineraller ve vitaminler sayesinde kolestrol seviyeleri kontrol altına alınmakta ve kan damarlarının durumu da iyileşmektedir. Brokoli, kalp rahatsızlıklarının önüne geçen önemli besin maddeleri arasında yer almaktadır.

4
ÇİKOLATA Hepimizin çok sevdiği fakat fazla kilo alımına neden oluyor diye tüketmekten çekindiğimiz çikolata, kalp dostu yiyecekler arasında yer alıyor. Çikolata, kan basıncını düşürmekte ve hipertansiyonu da önlemektedir. Bunun yanı sıra kan damar esnekliğini de artırmaktadır.

5
CHIA ÇEKİRDEKLERİ Nane ailesinin çiçekli bir bitkisi olan chia, lif ve mikro besin eklemek için tercih edilen besin maddelerinden biridir. Kolestrol seviyesini en aza düşürdüğü belirtilen chia çekirdekleri, kalp hastalığı riskini de düşürmektedir.

6
ELMA İçerdiği vitaminler ve antioksidanlar aracılığıyla kan basıncı kontrolünde büyük katkısı bulunmaktadır. Mineraller ve vitaminler açısından zengin olan elma, kalp hastalıklarının önüne geçmede birebir besin maddeleri arasında yer almaktadır.

7
KAHVE Yapılan araştırmalara göre günde yeterli miktarlarda sağlanan kahve tüketimi, kalp hastalıklarının ve kalp yetmezliğinin önüne geçmektedir. Bunun yanı sıra felç gibi riskli rahatsızlıkların da önlenmesinde oldukça etkilidir.

8
HAVUÇ A, C ve K vitaminleri açısından oldukça zengin olan havuç, kalp dostu olan besin maddeleri arasında oldukça etkin bir rol oynuyor. Kanser riskini azalttığı gibi kalp rahatsızlıklarının da önüne geçtiği bilinen havucun düzenli olarak tüketilmesine özen gösterilmelidir.

9
KARALAHANA Kardiyovasküler sağlığımızın kontrol altında tutulabilmesi için en etkili yiyecekler arasında yer alan karalahana, oluşabilecek kalp rahatsızlıklarının önüne geçmektedir. İçerdiği antioksidan, lif ve omega-3 yağ asitleri sayesinde kalp dostu olan karalahana, düşük yağ ve kaloriye sahiptir.

10
NAR Akdeniz bölgesine özgü meyvelerden biri olan nar, içerdiği antioksidanlar ve vitaminler sayesinde kalp rahatsızlıklarının önüne geçmek için birebir besin maddelerinden biri durumundadır. Kardiyovasküler hastalık ve arteriyel plak oksidasyonunun önlenmesine yardımcı olan nar, Alzheimer hastalığı, diyabet, kanser, inme ve prostat kanseri gibi hastalıkları da önlediği bilinmektedir.

11
NOHUT Protein ve lif açısından oldukça güçlü olan nohut, kolestrolün azaltılması ve kalp hastalığı riskinin azaltılması için düzenli olarak tüketilmesi gereken besinler arasında yer almaktadır. Önemli bir diyet maddesi olan nohutu, öğünlerinize ekleyerek hem kalp sağlığınızı koruyabilir, hem de çok sayıda hastalığın önüne geçebilirsiniz.

12
MERCİMEK Kalp rahatsızlıklarının önüne geçmek için etkili olan besin maddelerinden bir diğeri de mercimek… Yeşil ve kırmızı olarak farklı çeşitlerde tüketilebilmekte olan mercimek, içerdiği yükse protein, magnezyum ve potasyum sayesinde kolestrol, kan basıncı ve kan damarı plağını yönetmemizi sağlamaktadır.

13
PATLICAN İçeriğinde bulunan zengin mineraller, antioksidanlar ve vitaminler sayesinde dolaşım sisteminin ve kolestrol seviyelerinin kontrol altına alınmasını sağlayan patlıcan, genel sağlık ve kalp sağlığı açısından da oldukça önemli besin maddeleri arasında yer almaktadır. Bazı araştırmalara göre patlıcan, kanser ve hücre zarı hasarı riskini de en az seviyeye düşürmektedir.

14
PANCAR Antioksidan açısından oldukça zengin olan pancar, kandaki homosistein düzeylerini düşürmektedir. İçerdiği mineraller ve vitaminler sayesinde kalp hastalığı riskini azalttığı bilinen pancar, aynı zamanda organlarımızı güçlendirmekte ve kanseri de önlemektedir.

15
PORTAKAL C vitamini, lif, potasyum ve çok sayıda vitamini içerisinde barındıran portakal, kalp sağlığını korumakta olan portakal, kalp yetmezliği riskini ve kalp yara dokusu oluşumunu azaltmaktadır. Kalp sağlığını koruyan besinler listesinde yer alan portakal, aynı zamanda susuzluk sorununu ortadan kaldıran güçlü besinlerden biridir.

16
SARDALYA İçerdiği omega-3 ve çok sayıda vitamin sayesinde kalp sağlığını korumakta olan besinler arasında yer alan sardalya, kan dolaşımındaki HDL seviyelerini yükseltmekte ve trigliserit seviyelerini düşürmektedir. Bu şekilde faydalı bir yağ tür haline gelen omega-3 yağ asitleri, kalp sağlığını koruma konusunda oldukça etkili bir besin haline gelmektedir.

17
SOMON İçeriğinde bulunan omega-3 yağ asitleri sayesinde kalpte oluşabilecek çok sayıda rahatsızlığın önüne geçmekte olan somon balığı, diyet listelerinin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Düzenli olarak tüketilmesi durumunda birçok hastalıktan koruyacağı gibi kalp rahatsızlıklarının da önüne geçiyor.

18
TAVUK Yüksek protein içeriği ve düşük kalorisi sayesinde insan sağlığı üzerinde çok sayıda olumlu sonuçlar doğuran tavuk, kalp sağlığının korunmasında da oldukça etkilidir. Hemen hemen her diyette yr verilen tavuk eti, kalp sağlığının kontrol altına alınmasının yanı sıra vücuttaki yağların yakımı için de oldukça etkili besin maddeleri arasında yer almaktadır.

19
YABAN MERSİNİ Sonbahar ve kış aylarının vazgeçilmez meyveleri arasında yer alan yaban mersini, düzenli olarak tüketildiğinde kolestrolü, kan basıncını ve arteriyal plak oluşumunu azaltmaya yardımcı olmaktadır. İçerdiği mineraller ve antioksidan sayesinde kalp hastalıklarının ve kanserin oluşumunu önlemekte olan besinler arasında yer almaktadır.

20
ZERDEÇAL Zencefil familyasına ait bir bitki olan zerdeçal, ağırlıklı olarak Asya mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Kalp büyümesini önlemede etkili olduğu bilinen zerdeçalın düzenli olarak tüketilmesi durumunda kalpte meydana gelebilecek sorunlarla mücadele edilebilmektedir. /Dilara Narcı